Blog
gru 17

Talerz zdrowego żywienia

Talerz zdrowego żywienia (Healthy Eating Plate) został pierwszy raz zaprezentowany w 2017r. na Uniwersytecie Harvarda. Jest to praktyczne ujęcie zaleceń żywieniowych. W moim przekonaniu w dużo bardziej czytelny sposób niż popularna Piramida Zdrowego Stylu Życia. I cudownie! Okazało się, że 17 października 2020r. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH również przedstawił zalecenia w formie ilustracji talerza zdrowego żywienia!

Świetnie się składa, bo my już przygotowując nasz planer #lifeBalance trochę zmieniłyśmy wytyczne harvardzkie, a teraz dosłownie przeniosłyśmy je na talerz. A dokładniej na talerz #lifeBalance.

Zastanawiacie się dlaczego?

Ano dlatego, że często nasi podopieczni nie mają pomysłu jak urozmaicać posiłki, a z przyzwyczajenia najwięcej nałożą mięsa i ziemniaków.

Dla kogo jest talerz #lifeBalance?

Podkreślamy, że talerz jest doskonałym narzędziem dla wszystkich! Urozmaicona dieta jest nieodłącznym elementem profilaktyki naczęściej występujących chorób:

  • otyłości,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • cukrzycy,
  • chorób serca,
  • nowotworów (sutka, prostaty, jelita grubego, trzustki, itd.)

Jak zatem korzystać z talerza?

Pamiętajmy, że warzywa i owoce to podstawa! Zatem powinny stanowić połowę tego, co jemy. Warzywa i owoce to istne bomby witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, który zbawiennie wpływa na nasz przewód pokarmowy. Najlepiej, aby były różnokolorowe, ponieważ każdy kolor zawiera inne antyoksydanty. Badania jasno wskazują, że dieta bogata w warzywa i owoce minimalizuje ryzyko zachorowania na otyłość, cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe czy nowotwory złośliwe. Pamiętajcie również, że ich duża objętość jest odwrotnie proporcjonalna, do kaloryczności. To ewidentny plus.

Zbożowe- o nich też nie zapominajmy! Ale jest jedno ale. Wybierajmy pełnoziarniste (kasze, ryż, makarony razowe, pieczywo pełnoziarniste), które są bardzo ważnym źródłem energii, witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Nie przesadzajmy też z ilością zbożowych. Powinny one stanowić 1/4 talerza.

Źródła białka, to nie tylko mięso! To również nabiał (chudy lub półtłusty, niedosładzany!), strączkowe, jaja, ryby i owoce morza. Pamiętajcie, by przygotowywać je w odpowiedni sposób (nie smażyć, a raczej piec lub gotować). Pamiętajcie, by w diecie ograniczać czerwone mięso i wędliny, których nadmierne spożycie (ponad 50g dziennie) wpływa na znaczne zwiększenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego.

Czy coś jeszcze?

Tak! Uważamy, że niezwykle istotną kwestią jest spokojne spożywanie posiłku. Starajcie się dokładnie przeżuwać, robić przerwy między kolejnymi kęsami- po prostu delektujcie się swoim nowym urozmaiconym sposobem żywienia!

Bierzcie i korzystajcie z naszego nowego dziecka! Angażujcie najbliższych!

 

Autorka

MGR INŻ. LUDMIŁA PODGÓRSKA-STAWIECKA | DIETETYCZKA Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, gdzie uzyskała tytuł magistra inżyniera technologii żywności i żywienia. Dietetyka i żywienie kliniczne oraz ich wpływ na funkcjonowanie organizmu to jej praca, a zarazem pasja. Współzałożycielka oraz ekspert w Portalach Edukacyjnych e-bariatria.pl oraz bLife. Prywatnie miłośniczka zdrowego stylu życia, sportu, podróży i muzyki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.