Blog
maj 21
nawyki żywieniowe

Dlaczego warto zmieniać nawyki żywieniowe jeszcze przed operacją bariatryczną?

Otyłość jest chorobą przewlekłą, na której powstawanie mają wpływ czynniki endo- i egzogenne. Jednak u większości chorych do powstania otyłości przyczyniły się przede wszystkim czynniki środowiskowe: złe nawyki żywieniowe i mała aktywność fizyczna.

To tworzy swego rodzaju błędne koło: coraz mniej się ruszasz, jesz tyle samo lub więcej, przybierasz powoli na masie, jest ci coraz ciężej się ruszać, więc dalej intuicyjnie zmniejszasz aktywność.

Ale wracając do nieprawidłowych nawyków: nasi podopieczni zwykle jedzą 1-2 bardzo obfite posiłki dzienni albo jedzą nawet co godzinę (na zasadzie przekąsek).

Niezależnie od tego, o której grupie mówimy, to nieodzownym elementem codziennej diety jest duże spożycie przetworzonej żywności o wysokiej zawartości tłuszczu i cukrów prostych (potrawy z restauracji typu fast food, dania typu instant, słone i słodkie przekąski, słodkie produkty mleczne, tłuste mięsa i ich przetwory). Dodatkowo nasi podopieczni najchętniej sięgają po słodkie napoje (soki, słodkie napoje gazowane, napoje energetyzujące itd.). To wszystko sprawia, że ich dieta jest bardzo wysokokaloryczna, ale uboga w witaminy i składniki mineralne.

Kiedy zaczynamy pracę z pacjentem zdecydowanym na operacyjne leczenie otyłości, to zawsze staramy się być szczere. Naszym obowiązkiem jest uświadomienie pacjentowi, że bez stałej zmiany stylu życia, rezultat operacji może być dużo gorszy niż zakładano. Krótko mówiąc: po latach może dojść do efektu jo-jo. Czas oczekiwania na zabieg operacyjny wynosi nawet do roku, zatem zachęcamy do pozytywnych zmian od pierwszej konsultacji, tak aby przyzwyczaić się do zasad obowiązujących po operacji. W naszym przekonaniu ciężko oczekiwać od kogoś, że zmieni całe swoje życie w jeden dzień.

Do najważniejszych zadań należą:

  • spożywanie 5 posiłków dziennie (każdy powinien mieć wyznaczone pory posiłków dopasowane do rytmu pracy- nawet jeśli jest to praca zmianowa)
  • wykluczenie wszystkich słodkich napojów (tu też soki świeżo wyciskane oraz alkohol!)
  • urozmaicanie diety w warzywa i owoce
  • eliminacja wszystkich wysoko przetworzonych produktów
  • odzwyczajenie od gazowanej wody
  • nauka powolnego jedzenia i wielokrotnego przeżuwania małych kęsów.

Jeśli przyłożysz się do przygotowań, to na pewno wyrobisz sobie potrzebne prawidłowe nawyki żywieniowe, uzyskasz oczekiwaną przedoperacyjną redukcję masy ciała i lepszą motywację do dalszych zmian.

Autorka

MGR INŻ. LUDMIŁA PODGÓRSKA-STAWIECKA | DIETETYCZKA Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, gdzie uzyskała tytuł magistra inżyniera technologii żywności i żywienia. Dietetyka i żywienie kliniczne oraz ich wpływ na funkcjonowanie organizmu to jej praca, a zarazem pasja. Współzałożycielka oraz ekspert w Portalach Edukacyjnych e-bariatria.pl oraz bLife. Prywatnie miłośniczka zdrowego stylu życia, sportu, podróży i muzyki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.