Już pisałyśmy, że styl życia (czyli to jak jemy i jak wydatkujemy energię) wpływa na zdrowie bardziej niż geny, środowisko czy opieka medyczna.
Udowodniono również, że mamy realny wpływ na obniżenie ryzyka zachorowania na raka, a nieprawidłowy sposób żywienia i niska aktywność fizyczna są drugą (po paleniu papierosów) najważniejszą przyczyną powstawania procesów kancerogennych.
Dzisiaj piszemy o tym jak dieta wpływa na ryzyko wystąpienia raka.
Do produktów i składników pronowotworowych można zaliczyć
- Mięso (drżyjcie mięsożercy!)
Nie jest to kwestia „zakwaszenia organizmu”, ale raczej wielopierścieniowych węlowodorów aromatycznych i związków azotu, które zawarte są w przetworach mięsnych (wędlinach, kiełbasach i mięsie peklowanym) wskutek ich przetwarzania (grillowania, wędzenia i peklowania). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że spożycie 50g przetworzonego czerwonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18%! Zatem kiedy dopada Cię nuda w domu, to nie sięgaj do lodówki po kabanosa czy kiełbasę, tylko wyjdź na spacer . - Sól (niestety),
której duże spożycie wiąże się z występowaniem raka żołądka. Tutaj już nie tylko WHO, ale inne organizacje (w tym Światowa Fundacja Badań nad Rakiem WCRT) zwracają uwagę, że sól uszkadza błonę śluzową żołądka i może nasilać procesy kancerogenne wywołane Helicobacter pylori.Zatem czego unikać? Przede wszystkim dosalania potraw w trakcie przygotowywania i wysoko przetworzonej żywności, np. produktów typu instant (jak zupki z proszku), chipsów, orzeszków solonych, nadmiernej ilości wędlin (znowu!), kiszonek, marynat i sosu sojowego. Wbrew pozorom duża ilość soli znajduje się również w pieczywie i serach (szczególnie dojrzewających). - Alkohol,
którego spożycie wiązane jest ze zwiększeniem ryzyka zachorowania na raka sutka, jelita grubego i wątroby. W połączeniu z paleniem papierosów zdecydowanie zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku. Ile zatem można pić i jak często? Zmartwię Cię: niestety nie ma ustalonej bezpiecznej dawki alkoholu. Zatem najlepiej pić okazjonalnie i oszczędnie. - Gorące napoje (o temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza)
sprzyjają powstawaniu zmian w przełyku. Zatem możesz pić ciepłe napoje, ale może niekoniecznie wrzątek. - Aflatoksyny
czyli związki produkowane przez grzyby, które zwiększają ryzyko wystąpienia raka wątroby. Gdzie je można znaleźć? W nieprawidłowo przechowywanych kaszach, orzechach, mąkach. To nie oznacza, że trzeba od razu rezygnować z tych produktów, ale wybieraj te szczelnie zapakowane, bez widocznej pleśni.
Ps. Jeśli myślisz, że czerwone wino działa prozdrowotnie, to nadmienię tylko, że aby przyswoić tyle korzystnego resweratrolu znajdującego się w winie, aby w ogóle zadziałał trzeba by wypić 500L tego zacnego trunku.
W kolejnych wpisach znajdziesz wskazówki, które produkty i substancje mają działanie antynowotworowe.
Źródła:
https://bit.ly/2JbmngD
https://bit.ly/2dH6DnU